Maailman urheiluorganisaatiot

Jo lähes jokaiselle urheilulajille on olemassa oma kattojärjestönsä joka toimii maailmanlaajuisesti. Näiden suurten järjestöjen tehtävänä on ohjata lajia ylemmältä tasolta, määrittää sen säännöt, edistää lajien tuntemusta maailmalla, järjestää erilaisia koulutuksia ja turnauksia lajin harrastajille ja jakaa yleistä tietoutta lajista. Ne ovat tärkeässä asemassa tukien ja neuvoen lajien maakohtaisia järjestöjä. Jotkin organisaatiot voivat hallita useampaa lajia joita harrastetaan samoilla elementeillä. Näitä ovat muun muassa FINA (Fédération Internationale de Natation), kansainvälinen uimaliitto, joka hallinnoi uintia, uimahyppyä, taitouintia, vesipalloa ja avovesiuintia. Myös ISU (International Skating Union) eli kansainvälinen luisteluliitto hallitsee kaikkia eri luistelulajeja kuten taitoluistelua, pikaluistelua ja muodostelmaluistelua.

Suurimmat urheiluorganisaatiot

Ehkä tunnetuin urheilulajiorganisaatio maailmalla on FIFA (Fédération Internationale de Football Association) eli kansainvälinen jalkapalloliitto. Se on toiminut jo vuodesta 1904 lähtien ja sen päämaja sijaitsee Sveitsissä. Se hallinnoi myös futsallia ja beachfutista. Sen alla toimii yli 200 jäsenjärjestöä ympäri maailmaa ja sen tehtäviin kuuluu joka neljäs vuosi järjestettävien maailmanmestaruuskilpailujen organisointi ja lajin kehittäminen.

FIFA
FIFA

IIHF (International Ice Hockey Federation) eli kansainvälinen jääkiekkoliitto sai alkunsa vain muutaman vuoden FIFA:n jälkeen, vuonna 1908. Myös rullakiekko kuuluu sen alaisuuteen. Se hallinnoi lajin maailmanmestaruuskilpailuja, joita järjestetään monessa eri luokassa sekä miehille, naisille että nuorille. Se myös ylläpitää jääkiekon maailman ranking-listaa mihin on lueteltu kaikki menestyneimmät jääkiekonpelaajat. Tenniksen kansainvälinen kattojärjestö ITF (International Tennis Federation) kuuluu myös yksiin suurimmista urheiluorganisaatiosta. Sen alaisuuteen kuuluu 205 tennisliittoa ympäri maailmaa. Sille suotiin vuonna 1924 valta päättää kaikista tennikseen liittyvistä asioista yli  maiden rajojen. Sen päämaja sijaitsee nykyään Lontoossa ja sen tehtävänä on järjestää vuosittain kaksi suurta kilpailua, miesten Davis Cup ja naisten Fed Cup. IAAF (International Association of Athletics Federations) on kansainvälinen yleisurheiluliitto, jonka tehtäviin kuuluu suurten urheilutapahtumien järjestäminen, ajanoton standardoiminen ja maailmanennätysten kirjaaminen. FIBA (Fédération Internationale de Basket-ball Association), kansainvälinen koripalloliitto laatii säännöt, kontrolloi pelaajien siirtymisiä ja kansainvälistä tuomarointia sekä järjestää koripallon maailmanmestaruuskilpailut. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB (Fédération Internationale de Volleyball) hallitsee sekä lentopalloa että beach volleyta. Se järjestää vuosittain lentopallon maailmanmestaruuskilpailut ja maailman cupin. Suomessa vähemmän tunnettu laji kriketti on suosittua monessa muussa maassa ja sen asioita johtaa ICC (International Cricket Council). Se järjestää lukuisia turnauksia vuosittain sekä miesten että naisten sarjoissa. Kansainvälisen paralympiakomitean hallinnassa on kymmenen eri lajia. Sen tehtävänä on edustaa erilaisia vammaisurheilun lajeja sekä järjestää paralympialaiset. Sillä on yli 200 jäsenmaata ja sen työllistää monia ihmisiä ympäri maailmaa.

FIBA
FIBA

Muita urheiluorganisaatioita

Suurimmalle osalle urheilulajeista on olemassa oma kansainvälinen organisaationsa. Organisaatiot ovat siitä hyviä että ne määräävät säännöt ja ohjeet mitä jokaisen maan tulisi noudattaa ja tällöin kansainvälisistä kilpailuista tulee mahdollisia ja lajien tuntemus kasvaa ympäri maailmaa. Ilman kattojärjestöjä ja niiden avustusta olisi pienten kansallisten organisaatioiden mahdotonta järjestää ja rahoittaa suuria kansainvälisiä turnauksia omille lajeilleen. Monille eri vedessä harrastettaville lajeille löytyy oma organisaationsa. Tunnetuimpana jo edelläkin mainittu FINA jonka tehtävänä on järjestää maailmanmestaruuskilpailuja kaikissa eri lajeissaan myös nuorten sarjoille. IWWF (International Waterski and Wakeboard Federation) on vesihiihdon ja vesilautailun kattojärjestö. Myös sukelluksella on oma järjestönsä CMAS ja myös urheilukalastuksella IGFA (International Game Fishing Association). Nykyään myös hieman vähemmän tunnetuimmilla ja uuden sukupolven lajeilla on omat organisaationsa kuten IeSF (International eSports Federation), joka haluaa elektronisen pelaamisen luokiteltavaksi urheilulajiksi. Myös parkour eli nopeaa liikkumista paikasta toiseen harjoittava laji on saanut avukseen oman kattojärjestön joka on organisoinut maailman eri parkour järjestöt yhteistyöhön keskenään.