Lisää suomalaisista urheilulajeista

Suomalaiset ovat urheilukansaa. Urheilua seurataan jännityksellä niin TV:stä kuin pelikentän laidaltakin. Urheilu kerää ihmiset yhteen ja urheilufanit pitävätkin yhtä ja kannustavat yhdessä lempijoukkuettaan. Urheilu tuo monenlaista hyvää, kuten yhteishenkeä, työpaikkoja ja se kasvattaa luonnetta. Suomalaisilla on myös muutama oma urheilulaji, jota harrastetaan pääosin Suomessa tai joita pidetään lähinnä suomalaisten omana lajina. Mm. pesäpallo on suomalainen laji.

Urheilu harrastuksena

Suomalaiset aloittavat urheiluharrastuksen jo varhain lapsena tai nuorena. Suomalaislapsista noin 92 prosenttia harrastaa jotain liikunnallista lajia. Jalkapallo on yksi suosituimmista urheilulajeista Suomessa. Sitä on helppo harrastaa niin seuroissa kuin kaveriporukassakin. Siihen ei tarvita kuin pallo ja sopivankokoinen kenttä.Aikuisista noin 55% harrastaa jotain liikuntalajia vähintään 4 kertaa viikossa. Moni harrastaa urheilua kuntosalin muodossa, toiset harrastavat liikuntaa kotonaan ja lisäksi käydään lenkillä. Lenkkeily onkin suosituin aikusten urheilumuoto. Muita suosittuja urheilulajeja ovat pyöräily, hiihto, voimistelu ja juoksu.

Näitä seurataan

Suomi seuraa urheilua

Suomalaiset seuraavat yleisesti ottaen urheilua ja ovat kiinnostuneita oman maansa menestyksestä urheilun saralla. Kenellekään ei liene yllätys, että jääkiekko on suomalaisten eniten seuraama urheilulaji. Se kerää aina runsaat katsojaluvut ja katsomot ovat tupaten täynnä ihmisiä. Lisäksi suomalaiset seuraavat innokkaasti yleisurheilua ja hiihtokisoja. Hiihto onkin yksi talvilajeista, jota harrastetaan Suomessa muutenkin. Ei siis ihme, että hiihtokisat ovat suomalaisten mieleen.Suomalaiset liimautuvat televisioidensa ääreen aina, kun on menossa jokin suuri urheilukilpailu, kuten jääkiekkoturnaukset tai mäkihyppykilpailut. Suomi onkin Pohjoismaista kärjessä, jos mietitään, missä maissa urheilua seurataan enite.

Suomalaisten oma laji

Tiesitkö, että pesäpallo on Lauri Pihkalan luoma, suomalainen peli? Pihkala kehitti pelin 1910-luvulla. Se perustui amerikkalaisten baseballiin sekä kuningaspalloon. Ensimmäinen peli pelattiin vuonna 1920 ja siitä muodostui pian Suomen kansallispeli. Samaa se on edelleen.Pesäpallossa pelaajilta vaaditaan nopeutta ja tähtäystaitoa. Pelissä kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan. Pelissä joukkueet pyrkivät tekemään niin paljon juoksuja kuin mahdollista ja niiden määrä määrittää voittajan.Joukkueista toinen on vuorollaan ulkona ja toinen sisällä. Sisällä olevat toimivat lyöjinä ja juoksijoina, kun taas ulkona olevat ottavat palloa kiinni ja yrittävät polttaa juoksijan, ennen kuin tämä ehtii juosta pesään tai kotipesään. Pelissä lukkari heittää pallon kohtisuoraan ylöspäin, jolloin vuorossa oleva lyöjä yrittää lyödä pallon mahdollisimman kauas. Lyötyään pallon, lyöjä lähtee juoksemaan kohti ensimmäistä pesää, yrittäen juosta kaikkien pesien läpi, lopulta kotipesään.Pesäpalloa pelataan myös muissa maissa, kuten Australiassa ja Ruotsissa. Suomea ei ole koskaan vielä voitettu Pesäpallon maailmancupissa, joka on järjestetty yhteensä yhdeksän kertaa.

Hauskat suomalaiset lajit

Suomalaisilla on muitakin omia urheilulajeja, joita voitaisiin pitää muualla maailmassa hassunhauskoina, jopa hulluina. Yksi näistä lajeista on eukonkanto. Eukonkannon MM-kilpailu järjestetään joka vuosi Sonkajärvellä ja osallistujia tulee joka puolelta maailmaa. Kilpailurata on 253,50 metriä pitkä ja tarkoitus on kantaa eukko tuon radan poikki. Eukko voi olla oma tai jonkun muun ja tämän painon tulee olla vähintään 49 kiloa. Eukonkannosta on kilpailtu jo vuodesta 1992 lähtien.

Eukonkannon MM-kilpailu

Saappaanheitto on urheilulaji, josta kilpaillaan MM-tasolla. Siinä tarkoituksena on heittää kumisaapasta niin pitkälle kuin mahdollista. Miehet heittävät 43- ja naiset 38-kokoista saapasta. Yksilöheiton lisäksi saappaanheitosta kilpaillaan myös joukkueena. Suomen lisäksi saappaanheittoa harrastetaan monessa muussakin maassa, joten se ei ole pelkästään suomalaisten juttu. Saappaanheiton maailmanennätykset kuuluvat suomalaisille. Miesten sarjassa Antti Ruusuvirta heitti 68,03 metrin tuloksen ja naisten sarjassa Elina Uustalo heitti 49,35 metriä.